Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksJabatan Pentadbiran Am dan Kewangan

​​PENGENALAN

Jabatan Pentadbiran Am dan Kewangan adalah salah satu bahagian utama untuk Pasukan Polis Diraja Brunei menguruskan hal ehwal pentadbiran am dalam aspek pembangunan sumber manusia, program kewangan dan kerjaya anggota pasukan. 

Terdapat 4 bahagian utama di bawah Jabatan ini iaitu :

1 - Bahagian Pentadbiran Am dan Kewangan

2 - Unit Latihan

3 - Bahagian Keanggotaan dan Perancangan Kerjaya

4 - Unit Pembelian dan PerbekalanBAHAGIAN PENTADBIRAN AM & KEWANGAN

Mentadbir hal ehwal dan kesejahteraan anggota pasukan adalah tanggungjawab penting yang memerlukan dedikasi dan komitmen yang tinggi dari pegawai dan kakitangan jabatan ini seperti menyalurkan maklumat dan dasar pasukan, menangani masalah disiplin dan elaun dan permohonan cuti.

Pentadbiran sinonim dengan kewangan oleh itu salah satu tugas unit ini adalah untuk memastikan bahawa peruntukan kewangan dibelanjakan mengikut prosedur kewangan yang ada.

Sistem Perakaunan dan Kewangan Perbendaharaan atau TAFIS mula diperkenalkan pada tahun 2003, sistem inisiatif Kementerian Kewangan bertujuan mempercepatkan proses yang melibatkan perkara kewangan di Jabatan Kerajaan dan telah menyumbang dalam meningkatkan kecekapan pengurusan kewangan PasukanUNIT LATIHAN

Untuk mengatasi perubahan berterusan persekitaran global dan keperluan masyarakat, jabatan menyediakan dan mengendalikan pelbagai latihan / kursus untuk meningkatkan kemahiran dan kecekapan anggota pasukan.
 


BAHAGIAN KEANGGOTAAN DAN PERANCANGAN KERJAYA

Kerana skop tanggungjawab yang mencabar dan menyeluruh, setiap pegawai dan kakitangan memerlukan pelan kerjaya yang kondusif untuk skim perkhidmatan pasukan dalam merancang pembangunan kerjaya mereka.

Untuk mencapai matlamat ini, jabatan sedang merangka program perancangan penggantian yang akan menilai dan mencadangkan laluan kerjaya setiap pegawai dan kakitangan pasukan sejajar dengan pengalaman, kemahiran dan latihan yang diperolehi.UNIT PEMBELIAN DAN PERBEKALAN

Seksyen Perolehan bertanggungjawab untuk memastikan semua peralatan tenaga berada dalam keadaan baik dan memastikan semua perkara yang berkaitan dengan pembelian dan pemerolehan adalah mengikut prosedur kewangan dan proses tender yang telah disediakan.HUBUNGI KAMI

Emel : rbpf.admin@police.gov.bn